неділя, 15 травня 2011 р.

ВЕЛИКИЙ КРОК ДЛЯ ЛЮДИНИ, АЛЕ МАЛЕНЬКИЙ ДЛЯ УНІВЕРСИТЕТУ




Почнемо з радісної новини: «Студентський Глобус» знову видається в ІФОНі. Вже четвертий місяць газета сповіщає різні новини і ділиться роздумами. На шпальтах видання можна знайти корисну інформацію як студентові, так і викладачеві. Оновлений «Глобус» почав більше приділяти увагу науці, раніше цього бракувало. Поступово обсяг газети збільшується. Одним словом, «Глобус» живий!
Цьогорічне видання газети «Студентський Глобус» нагадує спроби видавати газету, які робились у 2005 році. Видавши перший номер накладом у 20 примірників студенти-активісти очікували на допомогу. Думали, що нам допоможе видавати газету університет – чи друком чи фінансово…
Чекали десь півроку і не дочекавшись вирішили взяти процес у свої руки. Тоді і стало зрозумілим значення феномену «студентське самоврядування».
            Все залежить тільки від власної ініціативи. Єдине, що бракувало – це те, що не було старших курсів і не було можливості з кимось порадитись. Тому газета і мала ряд недоліків. З часом процес удосконалювався і їх у роботі ставало все менше. Можливо, якби поряд був хтось зі старших друзів ми могли б уникнути багатьох проблем. Хоча, з іншого боку може відсутність порадників і став найбільш позитивним моментом. Чомусь передача цінностей і досвіду сприймалось і сприймається молодшокурсниками як зазіхання на їхні погляди і позиції. Так було зі Студентською Радою, так частково є зараз і з «Студентським Глобусом». Але я завжди виказував свої погляди відкрито і без зайвих прихованих пієтетів. Тому проведу аналіз  слабких і сильних місць оновленого «Глобуса». Почну з останніх – сильних сторін.
Варта уваги і похвали ідея із розміщенням найкращих, найяскравіших студентів ІФОНу на обкладинці газети. Потрібно не втрачати цього тренду і розміщувати на сторінках газети найбільш гідних. Можливо порівняння вийде і дивним, але коли сьогодні переді мною обкладинки трьох останніх «Глобусів», то виникають асоціації з журналом «Time». На мою думку, метою сьогоднішньої редколегії має стати перетворення «Глобуса» в часопис в стилі «Time» (тільки Драгомановського рівня). Для цього потрібно «виходити на ринок» з якісними матеріалами. Потрібно зібрати довкола себе інтелектуальних особистостей з усього університету, а згодом утворити спільноту, постійну автуру. Це стане великим скарбом для газети, редколегії, ІФОНу та університету.
Перефразовуючи відомий вислів скажу так:  «це великий крок для людини, але маленький для університету». Що мається на увазі? Видання газети є великим досягненням команди, що зараз над нею працює (маю за честь те, що до неї зараховують і мене). Загалом, незважаючи на п’ять років регулярного видання, газета почала видаватись «з нуля». Тому тут маємо віддати належне сьогоднішньому редакторові Ользі Гончар.
Наявність газети це добре, але вона повинна (і в цьому вся краса самвидавів) почати впливати на загальний процес в університеті. Ось що мається на увазі під частиною: «…маленький крок для університету». Раніше переважаючим напрямком був літературно-філософський. В університеті не було жодних можливостей для літературної реалізації студента, тому цей напрямок і став домінантним. Хоча в цей же час було багато закидів на нецікавість газети через брак інформаційного блоку. З часом це вдалось вирішити рубрикою «Глобус-інформ» та  розміщенням коротких повідомлень про події.
На мою думку, інформаційність газети складно підтримувати через те, що сьогодні інформація дуже швидко стає неактуальною. Прикладом того є редагована мною нині газета «Педагогічні кадри». На жаль, через ряд причин вітальні слова з Днем Перемоги ветерани та читачі зможуть побачити лише наприкінці травня – у той час як будуть уже зовсім інші думки, настрої, бажання.
Вирішенням проблеми з інформуванням в ІФОНі стало створення блоґу. Кілька років тому функціонував неофіційний сайт, але з певних причин він уже технічно (і морально) застарів. Тому створення блоґу є дуже гарним рішенням проблеми інформаційного вакууму в університеті та ІФОНі зокрема. До речі, цей інформвакуум ймовірно і не скоро вирішиться, бо всі спроби налагодити роботу прес-служби в університеті сьогодні зійшли нанівець і цей важливий нині підрозділ відсутній.  
Продовжуючи тему блоґу і газети зазначу, що частина матеріалів дрейфує з Інтернету в газету та навпаки. Це в той час, коли цільова авдиторія обох ресурсів є однакою і якісно не відрізняється. Тому тут потрібно шукати нові ходи. Наприклад, давати на блозі розширену інформацію, а в газеті лише короткі інформповідомлення. Але може і навпаки: аналітику, роздуми в газеті, а замітки на блозі. В останньому варіанті – читачі будуть в курсі новин, а потім з найважливішими темами знайомитимуться в газеті. 
Не можна оминути і той недолік, що якщо напрямок газети змінився з літературно-філософського на інформаційний, то потрібно активно завойовувати і відстоювати свою позицію. Потрібно почати впливати на загальний поступ університету. Це і стане великим кроком для всієї нашої системи. Студентський вільний дух, неординарне мислення, бажання змінювати світ – це те, що відрізняє молодь. Тому потрібно почати активно працювати вже сьогодні над своїми пропозиціями, ідеями тощо. Але потрібно вміти не просто критикувати, але й пропонувати щось нове. Крім того, не забуваймо і про аргументацію – все повинно бути обґрунтоване.
«Студентський Глобус» живий! І це дуже радує. Бо тоді б і не було сенсу в усьому, що наведено вище. І головне, що він не просто живий у спогадах, але й в дійсності. Дуже часто й нині згадуються різні газети, що видавались в університеті («Сьоме небо», «Памолодь», «Драгомановець»), але які вже кілька років не існують. З «Глобусом» усе інакше – відсутність газети в минулому році була чітко видна  для більшості. А це вже багато означає і накладає велику відповідальність!
Сергій РУСАКОВ

Немає коментарів:

Дописати коментар