середу, 4 квітня 2012 р.

Авторський лекційний курс російського культуролога О.Г. Васильєва для студенів ІФОНу

Нещодавно в Інституті філософської освіти і науки Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова було проведено авторський лекційний курс російського культуролога, кандидата історичних наук, доцента О.Г. Васильєва (Москва) «Memory studies: культурна, соціальна історична пам'ять: " Парадигма пам'яті " в просторі сучасного соціально-гуманітарного знання». 

Основною цільовою аудиторією курсу стали студенти спеціальностей «культурологія» і «філософія» НПУ імені М.П. Драгоманова, а також x 02f2304dаспіранти та молоді викладачі. Крім того, цей авторський курс, який не має аналогів в університетах пострадянського простору, привернув увагу представників інших освітніх і науково-дослідних установ України: Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного університету «Києво-Могилянська Академія», Київського міського педагогічного університету імені Бориса Грінченка, Державної академії керівних кадрів культури і мистецтва, Національної академії мистецтв України, Київського політехнічного інституту, Національного університету «Острозька Академія» (м.Острог), Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна, Харківської державної академії культури, а також Інституту культурології при Національної академії мистецтв України, Інституту національної пам'яті при Кабінеті Міністрів України, Інституту філософії імені Г.С. Скоровода Національної академії наук
України, Центру європейських гуманітарних досліджень - всього понад 60 слухачів.
Протягом п'яти днів слухачі послідовно долучалися до проблематики тижневого курсу. У перший день А.Г.Васільев змалював загальну ретроспективу досліджень пам'яті в історії європейської філософії, після чого в другій і третій день звернувся до концепцій провідних теоретиків у сфері "Memory studies" - в першу чергу, М. Хальбвакс, Я. Ассмана і А. Варбурга. Четвертий день курсу був присвячений характеристиці новітніх концепцій "Memory studies", п'ятий - їх прикладного застосування в соціокультурній та історико-політичній сфері, а також особливостям сучасної методології і термінології в дослідженнях пам'яті. Щодня лекція супроводжувалась дискусією, в завершальний день (16 березня) після лекції відбувся підсумковий круглий стіл на тему «Розвиток memory studies на пострадянському просторі».
У перший день, 12 березня, роботу проекту відкрив директор Інституту філософської освіти і науки Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, професор, доктор історичних наук І.І.Дробот, який висловив лектору глибоку вдячність і висловив надію на плідну роботу в рамках даного проекту і подальша співпраця між Російським інститутом культурології та НПУ імені М.П. Драгоманова. Функції модератора дискусій протягом п'яти днів виконувала доцент кафедри культурології НПУ імені М.П. Драгоманова, секретар Української асоціації культурологів О.А.Кіріллова.
Варто згадати, що прочитаний в НПУ імені М.П. Драгоманова курс є аналогом авторського курсу з проблематики "Memory studies", який був розроблений А.Г.Васільевим для аспірантів і студентів старших курсів, що навчаються за спеціальностями культурологічного, історичного та соціологічного профілю Московського державного педагогічного університету (факультет соціології, економіки і права, кафедра культурології), де читається з 2008 року.

Олексій Григорович Васильєв - кандидат історичних наук, доцент, заступник з наукової роботи директора Російського інституту культурології (керівник напряму «Гуманітарні дослідження»); керівник Центру російсько-польських культурологічних досліджень та Науково-освітнього центру «Культура, пам'ять, комунікація» Російського інституту культурології, завідувач кафедрою історії культурології факультету культурології Державного академічного університету гуманітарних наук (Москва, Росія).

Інформаційний відділ ІФОНу, фото Світлани ВОЙЦЕХОВСЬКОЇ

Немає коментарів:

Дописати коментар