середа, 22 червня 2011 р.

Студенти НПУ тепер практикуються на Закарпатті


З 13 червня 2011 р. у Межигірському районі Закарпатської області функціонуватиме навчально-оздоровчий центр Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова для проведення практик студентів природничих спеціальностей. У результаті плідної роботи керівного складу вишу та дирекції Інститутів вдалося відкрити таку структуру, що розширить можливості спудеїв.
Оглянути базу та перерізати традиційну стрічку на Закарпаття поїхали ректор НПУ імені Михайла Драгоманова Віктор Андрущенко, проректор з економіки та організації навчально-виховної роботи Олег Падалка, директор Інституту природничо-географічної освіти та екології Віталій Покась і завідуючий кафедрою зоології Василь Бровдій. Привітно зустріли делегацію представники адміністрації Межигірського району на чолі з головою Василем Щурем, також директор Національного природного парку «Синевир» Микола Дербак та його заступник Мирон Цюбик.




Навчально-оздоровчий центр Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова розташовуватиметься у трьохповерховому приміщенні лісництва, оснащеному всією потрібною інфраструктурою, на території Національного природного парку. За словами директора Інституту природничо-географічної освіти та екології Віталія Петровича, силами університету в будинку були проведені ремонтні роботи, щоб якнайкраще облаштувати студентське життя, створити хороші умови для роботи і для відпочинку.
На території бази, що розташована в мальовничому підніжжі гір на березі дивовижної річки, оснащені альтанки, б’є джерело мінеральної води, лікувальні властивості, якої вже давно відомі за межами України. Центр може прийняти від 40 до 50 осіб. До речі, перші дві групи студентів спеціальності «Екологія» під керівництвом 4 викладачів вже вирушили до бази для проходження практики.
alt
Практичне навчання тут зможуть проходити спудеї усіх природничих спеціальностей, адже стовідсоткове збереження унікальної флори та фауни краю лише сприяє їх поглибленому вивченню. Як запевняє Віталій Петрович, це єдине місце в Україні, де ще водяться ведмеді, а також рисі, олені, лосі, кабани. Окрім того, на території цього парку також планується створення реабілітаційного центру для ведмедів, від яких відмовляються зоопарки та цирки – подібної структури ще не існує в Україні.
Для ботаніків це чудова місцина для збору гербаріїв. Поруч організовані давні екологічні стежки, одна з яких підіймається на найвищу гору на місцевості. Студенти НПУ також матимуть можливість проходити практику в каскадних форельних господарствах, розташованих навпроти центру та відвідати тутешній монастир.
Хороші умови для навчальної й наукової діяльності сприяють тому, що на базі цієї структури планується також створення спільної наукової лабораторії Інституту природничо-географічної освіти та екології і Національного природного парку «Синевир», що займатиметься проблемами флори й фауни місцевості, їх збереженням і примноженням. Працівники парку та студенти НПУ під керівництвом науковців матимуть можливість готувати дослідні роботи із практичним застосуванням, поглибиться взаємодія вчених, розшириться тематика їх спільних публікацій. На базі центру можна буде організовувати всеукраїнські і міжнародні конференції, симпозіуми, літні школи.
Саме ж озеро Синевир, поруч із яким проходитимуть практику наші студенти, вже давно славиться своєю унікальністю, адже розташоване на висоті 1 км над рівнем моря та має глибину понад 25 м. Температура води в озері, завдяки підземним джерелам не підіймається вище 14ºС ні влітку ні взимку. Дуже важко ще десь на Україні знайти таку унікальну природу, тому залишається лише заздрити студентам НПУ. Гарної для них практики та відпочинку.
Людмила КУХ

Джерело: www.npu.edu.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар