четвер, 14 квітня 2011 р.

ДЕНЬ ЗДОРОВ'Я


 

















9 квітня студенти Інституту філософської освіти та науки у рамках загальноуніверситецького Тижня здоров’я за організації голови студентської ради Селіванова Павла вирушили на заняття з айкідо.






Айкідо́ (яп. 合気道 — «шлях гармонійного розвитку» ) — японське бойове мистецтво, створене Уесіба Моріхеєм. В давні часи досконале володіння прийомами нападу і захисту, як зі зброєю так і без неї, було життєво необхідне кожному японському воїну. Тому бійці тренували різні види бойових мистецтв, передаючи секрети технік від батька до сина, від майстра до учня. Поступово з настанням нових часів, з відходом у минуле доби міжусобних війн, приходом панування вогнепальної зброї, старі бойові мистецтва почали втрачати своє значення. Тоді знайшлись люди, які змогли переосмислити давні традиції і, додавши до них філософію самовдосконалення людини і гармонії її зі всесвітом, розробили новий підхід до бойових мистецтв, як до засобів становлення і розвитку особистості. В айкідо агресор сприймається не як ворог, а як партнер, з яким потрібно співпрацювати.
Ієрогліф “Ай” означає гармонію, “Кі” – життєву енергію, дух, “До” – шлях до гармонії духа і тіла. Здобути перемогу – означає жити за Божими заповідями, подолати дисгармонію у собі, свій страх, лінощі, агресію.

Технічний арсенал айкідо складається з кількох складових: стійок, пересувань, страховок та безпосередньо прийомів. В свою чергу арсенал останніх логічно ділиться на два великі розділи: тайдзюцу (робота без зброї) та буківаза (робота зі зброєю). Тайдзюцу складається з таких понять, як захвати (торі), атаки (уті, цукі), та прийомів від захватів спереду, ззаду, удушливих захватів та атак. Буківаза ділиться на роботу з мечем (айкікен), дзьо (айкідзьо) та ножем і складається з формалізованих вправ для одиночного виконання (субурі) та парного виконання (авасса, кумі тачі). Існують прийоми, які поєднують обидва підрозділи між собою (наприклад, коли один з бійців без зброї, а інший озброєний і т.і.)
Айкідо можна займатися все життя, і рівень майстерності з віком лише зростатиме. Підходить для оволодіння як хлопцям, так і дівчатам, адже у цьому виді бою сила противника використовується проти нього ж самого, що дає можливість людині з меншою ваговою категорією з легкістю захистити себе. Айкідо – різноманітність прийомів і технік, які спрямовані на захист, а не на використання їх з метою нападу. Айкідо сприяє розвитку  через загартування душі і тіла, дає можливість людині бути не лише у хорошій фізичній формі, це вміння захистити себе, яке сприяє стійкості людини до будь-яких чинників, які впливають на неї і ситуацій, що виникають у повсякденному житті. Розвивається швидкість реакції, витривалість, активність і терпіння, що є необхідним у будь-якій діяльності.
Наше заняття пройшло дуже цікаво. Ми не лише опанували декілька прийомів захисту, завдяки чому розвинулися фізично, але й навчилися рахувати японською до десяти, завдяки чому розширили свої знання, посміялися, коли нам запропонували рахувати японською і називали дивні назви прийомів, завдяки чому отримали душевну розрядку, познайомилися з новими цікавими людьми-айкідоками, які продемонстрували нам свою майстерність, завдяки чому  отримали новий певний комунікативний досвід. І такі невеличкі зніни для нашого різностороннього розвитку  відбулися всього за одне заняття, а що відбудеться, якщо ми постійно перебуватимемо у подібному оточенні? Зміни будуть просто грандіозними. Тому, якщо ви ще нічим не займаєтесь, то час задуматись над цим і почати різносторонньо розвиватись, а не продовжувати деградувати, сидячи на лавочці під під’їздом з пляшечкою пива і цигаркою в руках, або ж лежачи вдома перед телевізором. Чим більше людина перебуває у позитивному середовищі, яке сприяє розвитку, тим більше вона стає пристосованою до світу. Потрібно почати чимось займатися, одним із найрізноманітніших варіантів може бути саме айкідо!! Можливо, саме у цьому виді мистецтва ти зможеш досягти гармонії внутрішньої та гармонії з навколишнім середовищем.

Марина Домброва
















Більше фото http://vkontakte.ru/album-8685145_132041348 

Немає коментарів:

Дописати коментар