пʼятниця, 4 лютого 2011 р.

ПЕРШИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ, АБО ЯК ДРАГОМАНІВЦІ СТАЮТЬ НАЙКРАЩИМИ



Телеакадемія – школа телевізійної майстерності Першого національного телеканалу, єдина в Україні, де слухачі готують і забезпечують ефір програми по буднях о 01.50. День студентів НПУ імені М.П.Драгоманова – середа.
У цьому проекті беруть участь провідні вищі навчальні заклади України у сфері екранних мистецтв та підготовки спеціалістів у ЗМІ – КНУ імені Т.Г.Шевченка, КНУТКіТ імені І.К.Карпенка-Карого, НПУ імені М.П.Драгоманова та КНУКіМ.
Коли нам запропонували взяти участь у такому грандіозному проекті, ми були геть розгублені та не впевнені у своїх силах. Здавалося, що ми, студенти педуніверситету, не зможемо належним чином конкурувати з профільними у екранних мистецтвах вузами. Однак, сподівання людей, які нас запросили «пограти в телебачення», здається, ми виправдали. Чому підтвердженням є і лист-подяка, котрий прийшов на ім’я ректора від керівництва Першого національного, і кращі рейтинги наших випусків.
Та про все по порядку. З першого вересня 2010 року кожної середи ми заповнюємо годину ефірного часу студентським інтелектуальним ток-шоу. Це студенти різних інститутів – Інституту розвитку дитини, іноземної філології, політології і права, природничо-географічної освіти, фізико-математичної освіти і науки, але найбільш активними є студенти Інституту української філології, за яким і закріплена власне Кафедра журналістики. Чотири юні журналісти спільно з операторами і за допомоги кураторів проекту на кожен випуск готують відеозамальовки на дискусійні теми, озвучення яких і обговорення відбувається прямо в ефірі. Ми запрошуємо на кожну програму незалежного експерта, авторитетну особистість. Також наші постійні гості – музиканти Інституту мистецтв нашого університету та члени команди КВН «Збірна Драгоманова».
            Перед молодими людьми завжди відкриті будь-які двері, і це наша найбільша перевага. Тому ми піднімаємо на розгляд актуальні питання, часто болючі, інколи просто неприємні, а почасти й глобальні, та це не означає, що ми не вміємо веселитися і жартувати.
            Ми говорили про сучасне мистецтво, проблеми на селі, молодіжні рухи, рекламу, секонд-хенди, родовід, книжкові уподобання, навіть торкалися питань релігії, Збройних Сил України, шкідливих звичок, соціальних проблем, проблем нашого міста, системи освіти та психології людей. Та наша мета – не критикувати суспільство, а показати таким, яке воно є. Так, ми не креативимо художні короткометражки, на відміну від інших університетів, але маємо все ж власний ідейний почерк у створенні оповідних сюжетів. Це щось проміжне, якщо порівнювати з аналітичною програмою і новинами – і за обсягом, і за актуальністю явища чи за гостротою поставленої проблеми.
            Звісно, навряд чи ми зможемо таким чином щось змінити, допомогти комусь. Однак нині ми ставку робимо на себе як на майбутніх спеціалістів у своїй професії, як творців свого майбутнього. Корисно відчути себе у ролі і організатора, й учасника виробництва. Для цього треба розвивати відповідальність, пунктуальність, компетентність, наполегливість, контактність, працювати над власним мисленням і мовленням і постійно бути у ідейному пошукові.
Ми як непрофесіонали маємо право на помилки, і робимо їх дійсно немало. Але якщо у людини є мотивація до роботи, вона переборе всі труднощі на шляху і буде розвиватися. Відстоюючи, по суті, честь свого університету, ми мусимо бути не просто відповідні. Ми маємо перевершувати себе, як кожна порядна творча особистість.

  Фото та текст - Ірини Мороз, студентки 3 курсу Інституту української філології 
П.С. Репортажі учасників проекту можна переглянути тут 
                     http://ta.1tv.com.ua/uk/video


ЯКЩО ТИ ХОЧЕШ ПРИЄДНАТИСЯ ДО "ТЕЛЕАКАДЕМІЇ", ЯК АВТОР, ВЕДУЧИЙ, ЧИ ПРОСТО ГІСТЬ ПРОГРАМИ, - ПИШИ ІРІ МОРОЗ НА  
                                                          irinkamorozok@mail.ru

Немає коментарів:

Дописати коментар