вівторок, 15 листопада 2011 р.

В Україні пройшов другий культурологічний конгрес



Жовтень 2011 року запам’ятається українським культурологам безпрецедентною подією – ІІ Міжнародною науковою культурологічною конференцією «Наука про культуру: "Культурологія, культурознавство, культурфілософія vs Cultural Studies, culturology, humanities"», що відбулася в рамках ІV Міжнародного наукового форуму «ПРОСТІР ГУМАНІТАРНОЇ КОМУНІКАЦІЇ». Цього року у конференції взяли участь відомі гуманітарії Росії, України, Білорусі, Молдови, Польщі, Іспанії, всього близько 110 учасників. Зазначимо, що в Україні за останні 20 років не проводили таких масштабних культурологічних конгресів, і вітчизняні науковці змушені були їздити до Росії, тому це безумовно вагома подія в гуманітарному науковому житті України.


Під час конференції обговорили широке коло проблем, присвячених генезі та еволюції культурологічної методології, вираженої у розмаїтті її регіональних та історичних дискурсів (зокрема, західного, російського та українського), адже знання спільних і відмінних рис різних історично складених дискурсів культурологічної методології є механізмом фахової ідентифікації сучасного культуролога. 


Основна мета конференції полягала у створенні комунікативного простору для українських та зарубіжних культурологів.

І ми абсолютно щиро можемо сказати, що вона таки здійснилася на всі сто, а може й більше, відсотків, адже комунікацією в усіх її сенсах, була пронизана вся конференція від «а» до «я». Науковці говорили, дискутували, обмінювались ідеями під час засідань секцій, перерв між ними, під час прогулянок Києвом та годин відведених на відпочинок і все ніяк не могли наговоритися про те, що їх турбує, та дійти згоди у спірних питаннях.

Була в конференції й ще одна родзинка: вісімдесят відсотків учасників з’їзду – визнані майстри своєї справи, представники вищої ієрархії університецьких рівнів. Ця особлива деталь змушувала студентів тремтіти, і в кулуарах можна було почути наступні репліки: «Ми побачимо людей, по підручниках яких вчимося!». Таки побачили, а головне – ПОЧУЛИ. Отже, учасниками ІІ Міжнародної наукової культурологічної 

конференції були:  Віктор Малахов (Інституту філософії ім. Г. С. Сковороди НАН України (Київ, Україна), Микола Хрєнов (Москва, Росія, Державний інститут мистецтвознавства), Василь Шейко (Харків, Україна, Харківська державна академія культури), Бенно Хюбнер (Іспанія, Сарагоса), Валентина Діанова (Санкт-Петербург, Росія, Санкт-Петербурзький державний університет), Олексій Васильєв (Москва, Росія, Російський інститут культурології), Юрій Джулай (Київ, Україна, Національний університет «Києво-Могилянська Академія»), Олександр Люсий (Москва, Росія, Російський інститут культурології), Володимир Личковах (Чернігів, Україна Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г.Шевченка),  Ірина Фадеева (Республ1ка Ком1, Сиктивкар, Ком! педагог!чний ун!верситет), Тетяна Злотн1кова (Ярославль, Рос1я, Ярославський державний педагог1чний ун1верситет), Дмитро Ольшанський (Санкт-Петербург, Росія, Вища школа лаканівського психоаналізу у Франції), Вадим Менжулін (Київ, Україна, Національний університет «Києво-Могилянська Академія»), Ольга Клименко (Київ, Україна, Інститут польський в Києві), Олександр Павільч (Мінськ, Бєларусь, Мінський державний лінгвістичний університет), Микола Димченко (Тирасполь, Молдова, Центр дослідження культурно-


історичної та духовної спадщини Придністров’я) та багато інших. Національний педагогічний університет імені М.П.Драгоманова представили в якості доповідачів та модераторів секцій професор кафедри культурології Галина Мєднікова, завкафедри етики та естетики, професор Тетяна Андрущенко, професор кафедри філософії Наталя Мозгова, доценти кафедри культурології Ольга Кирилова, Євгенія Більченко, Світлана Хрипко, аспіранти Сергій Русаков, Ліна Горна, Яна Литвин, Наталя Нос. Робота відбувалася по п"яти секціях: історія культурологічної думки: захід та пострадянський простір; історична культурологія; теоретична культурологія; культурологічна освіта; культурологічні проблеми мистецтва.
Також відбулися презентації проектів Російського інституту культурології (Москва, Росія), нових культурологічних видань видавництва «Критика» (м.Київ), освітнього проекту «Научно-образовательный центр «Культуроцентричность научно-образовательной деятельности»: идеология, функции, процедуры, результаты, перспективы» (м. Ярославль). Були переставлені новинки культурологічної літератури від видавництв Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова, Національного університету «Києво-Могилянська Академія», Російського державного педагогічного університету імені О.І.Герцена (Санкт-Петербург), Російського інституту культурології (Москва), «КМ Академія» (Київ), «Критика» (Київ), «Дух і літера» (м. Київ), «Основи» (м. Київ).

Закрив конференцію Міждисциплінарний круглий стіл «Особливості дисциплінарних підходів в гуманітарній науці: культурологічний погляд», проведений культурологом з Одеси Марком Найдорфом. Рефлексію цього заходу радимо почитати у статті Евгенії Більченко "Третій не зайвий: до питання про місце культуролога в суспільстві".
Зазначимо, що стільки щасливих облич, зібраних у одному місці, тим паче університеті, де ми звикли бачити професорів, доцентів, викладачів абсолютно серйозними та дещо насупленими, давно вже не було. А це означає, що конгрес двічі виконав свою мету: таки зібрав майстрів своєї справи в один час в одному місці (погодьтеся, що не завжди знаходиться можливість обмінятися ідеями з своїми однодумцями та опонентами, адже життя інколи закручує нас так, що не знаєш, що робити з усіма справами, в які вв’язався) і дав їм можливість поспілкуватися.
 

Усі роз’їхалися по домівках щасливими та натхненними. Тепер ми всі з нетерпінням чекаємо виходу антології тез учасників конференції та власне наступної конференції!

А комунікація в свою чергу, стартувавши на першому культурологічному українському конгресі, і не думає зупинятися, організатори «воюють» з тонами листів, отриманих від учасників, та продовжують обговорювати все, що не встигли обговорити через брак часу, на ІІ Міжнародній науковій культурологічній конференції «Наука про культуру: "Культурологія, культурознавство, культурфілософія vs Cultural Studies, culturology, humanities"» в жовтневому Києві.
На останок пропонуємо згадати тих, без кого конференція б не відбулася: кафедру культурології Національного педагогічного університету імені Михайла Петровича Драгоманова, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України, Українську асоціацію культурологів, Науково-освітнє культурологічне товариство Росії, Інститут культурології академії мистецтв України, студентів Інституту філософської освіти та науки, команду студентського журналу «Глобус» та всіх, кого ми забули.

Натхнення Вам, шановні організатори і до наступного року!

 Студентка 2гого курсу Ольга ГОНЧАР, фото Світлани Войцеховської


Немає коментарів:

Дописати коментар