субота, 20 листопада 2010 р.

Літературний Що? Де?_нник

ДОВГООЧІКУВАНИЙ жовтневий вечір!.. Вечір, якого чекали три роки як мінімум 63 учасники літературно-мистецького проекту.
перформанс
Саме в жовтні в книгарні «Є» відбулася презентація книжки «Щоденник», який є трилогією об’єднаною однією концепцією. Оригінальністю проекту є чіткі обмеження творення текстів. Кожен з авторів першої частини (12 учасників – за кількістю місяців року) був ознайомлений лише з розділом свого попередника; другої (24 учасники – за кількістю годин у добі) – з останнім реченням; третьої частини (36 учасників-студентів та кілька викладачів плюс «блок шести» відомих письменників) – лише словосполученням чи словом-узагальненням попередника та спільним епіграфом). До блоку письменників увійшли Сергій Пантюк (він розпочав його), Ірен Роздобудько, Андрій Любка, Мар’яна Савка, Анатолій Дністровий, Лариса Денисенко (завершувала проект). Окремо до книги доданий лист Оксани Забужко з її щоденникових записів 25-річної давності та післямова Андрія Кокотюхи.
На презентації організатори проекту – Олександр Козинець, Ірина Бочар та Сергій Русаков – ніби прокрутили ретроспективу трьох років життя, прокоментували, що їм дав «Щоденник», озвучили свої спостереження та висновки.
Письменник Сергій Пантюк розповів про дві категорії людей – тих, що скиглять, і тих, що працюють і щось змінюють (до другої він зарахував і організаторів проекту), про те, що не боїться «привести в літературу молодих письменників». Лариса Денисенко пригадала своє студентське життя, геометрію, шкільний щоденник (приємно, що дизайн нашого «Щоденника» не лише у неї викликав ностальгічні спогади чи аналогію з чимось дорогим серцю). Анатолій Дністровий згадував історію свого шкільного кохання, ділився думками, що бачить в майбутньому «Щоденник» справжнім альманахом! Усі троє письменників, що були на презентації, відзначили наступне: проект масштабний і вдало організований.
аншлаг в книгарні "Є"
Дехто з присутніх очікував більшого пафосу, дехто – іншого формату, але організатори намагалися створити відчуття домашнього затишку, простоти і легкості. За відгуками гостей, це справді вдалося.
Літературні розмови про проект вдало розбавили перфомансом арт-групи «Стрім», невимушене спілкування та автограф-сесія, яка тривала за часом майже стільки, як сама презентація.
«Щоденник» завершено, робота зроблена чимала! До речі, наклад в 300 примірників, виданий за підтримки президента Фонду сприяння розвитку мистецтва, президента благодійної організації «Центр практичної філософії» А.В. Толстоухова, розійшовся миттєво! На жаль, не всім бажаючим дісталась бажана книжка. Тому сьогодні можу порадити одне – незабаром всі тексти будуть опубліковані в Інтернеті. А також усі коментарі та відгуки, рецензії, фото та відео з презентації вже викладені на блоґ проекту – http://shchodennyk.blogspot.com. До нових зустрічей!

Олександр КОЗИНЕЦЬ,
викладач кафедри логопедії
Інституту корекційної педагогіки та психології


                                                                         (опубліковано з дозволу газети "Педкадри")
Фото Світлани Войцеховської

Немає коментарів:

Дописати коментар