субота, 20 листопада 2010 р.

Наукове життя

З 24 по 26 вересня життя в НПУ ім. Драгоманова, Інституті св. Томи Аквінського та Російському центрі науки і культури в м. Києві вирувало, бо саме в ці дні проходив ІІІ Міжнародний форум «Простір гуманітарної комунікації»: інституалізація академічної спільноти.
Неформальне спілкування з професором Хюбнер Бенно
 На пленарному засіданні, що відбулося в перший день роботи форуму, гості мали нагоду послухати привітання та доповіді відомих українських і іноземних вчених, таких як проф. Хюбнер Бенно, проф. Малахов Віктор Аронович, проф. Розова Тамара Вікторівна та багатьох інших.
 Після барвистих промов відбулася презентація спільного наукового проекту Молодіжної асоціації релігієзнавців та Автономної некомерційної організації «Незалежний науково-дослідницький центр» – «Довідник релігієзнавця». Робота над посібником була проведена колосальна, і це, напевно, єдине професійне видання в Україні такого типу. Також у перший день  успішно провели установчі збори Української асоціації культурологів, що мали важливе значення для становлення асоціації. Під час перерв гості мали можливість ознайомитися з найновішою культурологічною літературою і, хочу відмітити, –  вона користувалася шаленим успіхом.
Робота секцій
 На другий день в рамках форуму відбулася одночасна робота двох конференцій – «Простір гуманітарної комунікації: інституалізація академічного дискурсу» та «Культурологія в просторі гуманітарної комунікації».  Було проведено 9 секцій, під час яких представлено понад 60 доповідей. Ні для кого не секрет, що такі конференції є рушійними силами сучасної науки. Тому доповідачі, а серед них було багато студентів та аспірантів нашого інституту, отримали безцінний досвід презентації власних наукових проектів, їх грамотного захисту. На секціях велись палкі дискусії, за допомогою яких вчені часто знаходили істину.

Вельмишановні професори спілкуються

 Своєрідною родзинкою цього дня став майстер-клас Б. Я. Клепанова, під час якого він ознайомив слухачів з психолого - мистецтвознавчою програмою «Мистецтво та творчий розвиток особистості». Протягом заходу сміливці мали нагоду випробувати на собі новітні способи вивчення оточуючої дійсності. 
 Відбулися презентації журналів «Релігієзнавчі нариси», проекту «Українське академічне ісламознавство».
 Велику увагу привернув круглий стіл на тему «До питання про міждисциплінарну субординацію у спільноті дослідників релігії», бо там підіймалися дійсно важливі питання.
Задоволення також приносили неформальні бесіди, що виникали між учасниками конференції. Форум став чудовою нагодою для закладення стійких комунікативних зв’язків між вченими різних країн, яких поєднала любов до науки.
 Здавалось би, що в останній день, який передував неминучому розлученню, всі повинні бути овіяні легким, але все ж відчутним смутком. Але насичена і цікава програма, що була запропонована Російським культурним центром, повністю захопила увагу учасників конференції.
Пленарне засідання
Підсумовуючи, мені хотілось би відмітити ту організованість, той єдиний дух, що допоміг за декілька днів зробити з зовсім різних людей хай ще не друзів, але вже добрих товаришів, що при нагоді прийдуть на допомогу або ж підтримають гарною порадою.




Ольга Іванченко: veni, vidi, adveni

фото Світлани Войцеховської

1 коментар: