субота, 27 листопада 2010 р.

Відпочиваємо навчаючись

Відпочиваємо навчаючись
Нещодавно культурологічна секція Студентського наукового товариства нарешті прокинулася. Вона провела свій перший захід – перегляд фільму «Аmerican beauty» режисера Сема Мендерса. Досить незвичайний сюжет, цікаві режисерські прийоми, хороша гра акторів, приємна культурологічна компанія (на заході були присутні студенти та викладачі культурологи) – усе налаштовувало на релакс та плідне обговорення. А як же інакше, якщо модератором була Ольга Олексіївна Кирилова.




Ольга Олексіївна – не лише хороший педагог, знавець культурологічної справи, а й гарна письменниця. У кожній своїй книзі вона проявляє себе не лише як літератор, а й не забуває про свою культурологічну сутність. Саме такою є її книга «Серп холодной луны», презентація якої відбулася не так давно. У ній автор переосмислює різноманітні артефакти[1] культури через призму психоаналізу Жака Лакана[2].
Ми спробували самостійно здійснити такий аналіз на прикладі фільму Сема Мендерса. Коротке вступне слово Ольги Олексіївни, насичене акцентуаціями, спрямувало нас на пошук та «вихоплювання» із сюжету фільму типово «лаканівських» ідей. Ми ловили фактично кожен погляд[3] героїв, намагаючись відгадати що ж за ним приховується.
Обговорення після фільму вийшло цікавим та плідним. Кожен побачив щось особливе у фільмі і хотів звернути на цей факт увагу колег. Спірним стало питання смерті як краси чи як звільнення від «екранування». Студенти все задавали і задавали питання, не дивлячись на помітну втому та досить пізній час…
Хочеться ще раз подякувати Ользі Олексіївні та всім присутнім за інтелектуально-розважальний вечір.


[1] Артефакт (від лат. «штучно виготовлений») – об’єкт конкретної культури (предмет, явище, процес чи їх складові частини), який є характерний для неї і обов’язково є виготовлений людиною.
[2] Жак Лакан – видатний французький вчений-філософ, психоаналітик, продовжувач ідей Зигмунда Фройда, засновник школи фрейдизму. Вивчав структуру людської психіки.
[3] Погляд у концепції Лакана займає особливе символічне місце
Наталія Ляшенко

Немає коментарів:

Дописати коментар